ŠOLA V NARAVI V RISNJAKU

V sklopu mednarodnega projekta EU IPA Sožitje je 14. septembra potekala v Narodnem parku Risnjak najbrž prva šola v naravi po načelih gozdne pedagogike na Hrvaškem.

Samo teden dni po uspešnem zaključku tridnevnega seminarja gozdne pedagogike (kot del projekta EU Sožitje) v Fari (Kolpska dolina, Slovenija) so štirje udeleženci s Hrvaške (trije predstavniki JU NP Risnjak in en iz JU Priroda) priredili prve delavnice gozdne pedagogike za osnovnošolske otroke iz Gorskega kotarja in Primorskogoranske občine. Osnovni cilj šole v naravi v NP Risnjak je bil otrokom na drugačen in neobičajen način približati doživetje gozda skozi razne poučno-doživljajske igre v prelepem okolju doline Leske. Vse igre, na primer gosenice, slepe poti, iskanje živalskih sledi in vonj gozda, so zasnovane na temeljih gozdne pedagogike. Pri teh igrah, značilnih za metode gozdne pedagogike, so otroci uporabljali čutila tipa, sluha, orientacije v prostoru, kinestetičnih in/ali čutil vonja, hkrati pa so ohranili visokostopnjo pozornosti skozi celoten potek Učilnice v naravi.

Učilnico v naravi so priredili v sklopu manifesta “Na sledi risa”, s čimer je Narodni park Risnjak obeležil svoj dan in 80. obletnico izgradnje planinskega doma na Risnjaku. V petek, 14. septembra 2012, se je kot nagrada za učence, katerih dela so bila izbrana na natečaju z naslovom Medvedje dogodivščine v projektu Sožitje, zgodila Učilnica v naravi. V sklopu dneva Risnjaka so organizirali promocijo dvojezičnega koledarja in brošure z enakim naslovom (Medvedje dogodivščine/Medvedje dogodivščine), polnih motivov iz likovnih in literarnih del učencev. Gospa Ana Štrbenac z DZZP je predavala o turizmu na zaščitenih področjih s posebnim pogledom na velike zveri. Po naših podatkih je to prva gozdno-pedagoška šola v naravi, ki je potekala na območju Hrvaške. To je skromen začetek, vendar upamo, da bo gozdna pedagogika, ki je zaenkrat popolna neznanka na Hrvaškem, trajno zaživela. Če se je kdo na Hrvaškem že srečal z gozdno pedagogiko in ima določene izkušnje, ga vabimo, da stopi v stik z nami, saj bi radi izmenjali znanja in izkušnje.

VIR: http://www.ipa-sozitje.si/sl/node/121