Deskar z okoljsko zavestjo

Najpomembnejši je lasten zgled, je prepričan švicarski profesionalni deskar na snegu Nicolas Müller (30), ki se goreče zavzema za varstvo narave.

"Poglej!" Nicolas Müller kar žari, ko drži v rokah majhno kokošje jajce. Za njegovo hišo v švicarskem Laaxu kokodakajo tri kokoši, za njimi je petelin. Na gredicah rastejo rdeča pesa, bučke in zelena solata. Tridesetletnik se je ravnokar vrnil s Crap Sogn Gion, gore, ki se vzpenja nad Laaxom in na pogorju katere se razprostirajo največja smučišča v Graubündnu. Pravzaprav je bil že dogovorjen za nekaj drugega, a ko ga je znanka vprašala, ali bi se ji s skupino šestošolcev pridružil v čistilni akciji na smučišču, si je takoj premislil. "Je kar zanimivo videti, preko kakšnih ovir se zvračamo pozimi."
Od srede decembra do konca aprila preživlja Nicolas svoj čas na smučarski deski za ekipo športnega podjetja Nike. Izučil se ni za noben poklic, saj je že kot otrok hotel postati deskar in je za to tudi živel. Danes je v tej sorazmerno novi zimskošportni disciplini eden najboljših na svetu. Skupaj z ameriškim izdelovalcem športnih artiklov Nike je ustvaril "boot", čevlje za deskanje na snegu, ekološke seveda. Prizorišče za reklamne fotografije je postal kar Nicolasov kurnik v Laaxu, skupaj s pernatimi stanovalci. Poleg tega je Müller ambasador ustanove Atlantic Rainforest Institution in predsednik organizacije Breathe Foundation. Breathe ponazarja varstvo narave v prostem slogu, pravi Nicolas. Zbiranje odpadkov na kostariški obali, snemanje ptičjega žvrgolenja skupaj z ornitologom nekje v Braziliji, obiskovanje šol in predavanja.
Nicolas srka čaj iz sveže mete z domačega vrta in se igra z elastikami za spenjanje las, ki so last njegovega dekleta. Če že mora preživeti toliko časa v letalih, bi rad naredil vsaj kaj dobrega za naravo. Na začetku deskarske kariere se sploh ni zavedal svoje vloge, ki jo ima kot vzornik predvsem mladim, nato pa je spoznal, da med intervjuji ne želi odgovarjati le na vprašanja o najljubših deskarskih trikih in najhujših padcih, ki jih doživel - ugotovil je, da se zaradi svoje okoljske ozaveščenosti razlikuje od drugih deskarjev. Nicolas hoče živeti "celostno"; ko je še živel v Zürichu, je zbiral kompost v plastične vreče in ga na koncu tedna raztresel v gozdu.
Človek se počuti dobro šele takrat, ko živi v soglasju z naravo, je prepričan Nicolas. "Okoljske teme niso seksi, pridiganje tu nič ne pomaga - sami moramo biti zgled. Pri tem gre za zavest. Zavest pa je enaka ljubezni, kajne?" Medtem ko sonce zahaja za kuliso alpskih vrhov, Nicolas pripoveduje o Simplelife, meditaciji Qigong in One Love Boba Marleyja, nato pa se na široko zasmeje: "Mogoče pa sem malo hipija."

Deskar z okoljsko zavestjo
Tridesetletni in v Zürichu rojeni Švicar Nicolas Müller je eden najboljših deskarjev na svetu. V profesionalni ligi tekmuje od svojega sedemnajstega leta. V letih 2006 in 2007 ga je Shaun White v priznani revije "Snowboarder's Magazine" izbral za "deskarja leta". Danes živi v Laaxu, v kantonu Graubünden. Zaprisežen vegetarijanec izkorišča svojo popularnost in mlade ozavešča o pomembnosti socialnih in okoljskih tem.

Povzeto po reviji ALPENAODRU, št. 97/2012
Foto: http://nike.com