Doživeti veter

V avstrijski pokrajini Leiblachtal je veliko možnosti za izrabo vetra, kar pa ni vedno ekološko upravičeno. Na dogodku, poimenovanem „Sprehod v vetru“, so tukajšnji prebivalci dobili informacije o trenutni moči vetra na tem območju.

Ena sama vetrna elektrarna bi lahko oskrbovala z elektriko več kot 1200 gospodinjstev, to je tri tukajšnje občine. Predstavitveni dogodek »Sprehod v vetru«, na katerem so bili predstavljeni prvi rezultati meritev hitrosti vetra na testnem območju Vorarlberg, je potekal v začetku maja v občini Eichenberg, ki leži ob vznožju visokogorja. Župan občine Eichenberg Alfons Rädler: »Cilj predstavitve je bil obvestiti tukajšnje prebivalce in jih spodbuditi k kritičnemu razmišljanju na to temo«. Rädler pravi, da je potrebno skupaj z domačini proučiti možnosti rabe vetrne energije kot regionalnega, samooskrbnega vira električne energije.

Med drugim so meritve vetra prikazali z meteorološkimi baloni, ventilatorji, vetrnicami in z modeli bližnjih vrhov gora. Meritve vetra, kakor tudi mnenja prebivalcev na to temo, so neposredno pomembni za projekt recharge.green. Prireditev je bila prva v vrsti dogodkov »Doživeti veter«, s katerimi želijo zbrati mnenja prebivalcev ter jih tako v večji meri vključiti v odločanje o alternativnih virih energije.

Dodatne informacije so na voljo na: http://www.leiblachtal-erleben.eu/veranstaltungen/29052013—buergerdialog-zum-thema-wind.php (de), http://www.aeev.at/ (de)

Vir: http://www.recharge-green.eu/