Gozdna pedagogika na Češkem

Gozdna pedagogika na Češkem se v določeni meri zgleduje po avstrijskem modelu, saj so se prvi gozni pedagogi izobraževali konec 90-ih let v Avstriji. Gozdna pedagogika  je od leta 2006 vključena tudi v različne akcijske plane češkega  ministrstva za kmetijstvo. 

Programe vodijo gozdni pedagogi, ki so opravili usposabljanja in imajo veliko gozdnih izkušenj. Aktivnosti v gozdu običajno trajajo po 4 ure, ciljna skupina so osnovnošolski otroci. Program temelji na osebnem doživetju gozda, igrah, zaznavi gozda z vsemi čutili ter aktivnem sodelovanju udeležencev pri odkrivanju in raziskovanju. Cilj dejavnosti je povečati zanimanje za gozdove, izboljšati odnos med človekom in naravo, razložiti, zakaj je gozd pomemben, povečati razumevanje dela gozdarjev in povečati interes za les kot obnovljivi vir.

Do sedaj so izvedli nekaj zanimivih projektov:

Skrivnost lesa: V letih 2006-2008 je bilo v projekt vključenih več kot 2800 otrok iz 10 šol, želeli so približati otrokom les kot lep, naravni obnovljvi vir

Gozd v šole, šole v gozdove: Projekt traja od leta 1999, namenjen je osnovnim šolam, glavni cilj je otroke seznaniti z gozdnim ekosistemom in povezavami v naravi. Glavni del je izlet v gozd z gozdnim podagogom, razred z najboljšim poročilom o izletu je nagrajen.  Učiteljem so na voljo še dodatna gradiva, ki jih lahko uporabijo med poukom, prav tako so organizirani seminarji, kjer se seznanijo, kako lahko gozdno pedagogiko vključijo v učni načrt.

"Implementation of selected cross-cutting themes in the SEP primary schools through project based learning in the Region": Sodeluje organizacija Wood for Life Foundation in Ostrava city forests, Ltd., projekt se odvija na Moravskem in je namenjen osnovnošolskim otrokom in učiteljem. Cilj je da vključijo v projekt 60 od 461 moravskim OŠ oz. 8000 otrok od 112000 ter okoli 100 učiteljev, ki bodo pomagali pri pripravi metodoloških pripomočkov in raznih projektov. Prva faza z izobraževanjem učiteljev je trajala od januarja do junija 2013, z drugo fazo projekta začnejo septembra 2013.

NA spodnji povezavi si lahko ogledate kratek filmček o gozdni pedagogiki http://www.mezistromy.cz/cz/vzdelani/lesni-pedagogika/forest-pedagogy/forest-pedagogy-movie  

 Vir: http://www.mezistromy.cz/cz/vzdelani


Galerija slik