Okoljski dan z osnovnošolci iz Stopič

V Skavtskem okoljskem centru je v petek, 10. maja 2013, potekal drugi okoljski dan za osnovnošolce. Tokrat se nam je pridružilo 44 učencev iz četrtega in petega razreda OŠ Stopiče pri Novem mestu. Skavtski vodiči okoljskega centra smo za njih pripravili pet okoljskih delavnic.

Na delavnici orientacije so se učenci učili, kako se v naravi orientiramo brez zemljevida, ter izdelali preprost kompas. S košaro v roki so se podali na bližnje travnike, na katerih so spoznavali in nabirali užitne rastline ter iz njih pripravili skutin namaz in čaj iz zelišč. Pri spoznavanju narave s čutili so zaznavali okolje z dotikom, sluhom in vonjem ter opazovali rastlinski in živalski svet pod stereomikroskopom. Lahko so se preizkusili v postavljanju in netenju ognja ter se podučili, na kaj moramo biti pozorni, kadar kurimo v naravi. Drevesne vrste, ki jih v večini znajo našteti iz učbenikov, so takrat prepoznavali v naravnem okolju tako,  da so se jih dotaknili ter primerjali oblike in barve listov, lubja in lesa.

Skupaj smo preživeli prijetno in poučno dopoldne. Narava je sodelovala z nami v vsej svoji veličini. Po dolgi zimi, ki je v Kočevskem rogu trajala še do konca aprila, nas je na ta dan grelo sonce, drevesa so nas pozdravila v svežih zelenih barvah in z belimi cvetovi, travniki so nam ponujali prva spomladanska zelišča, glas kukavice pa je oznanjal, da je tudi v Rog prišla pomlad.

S programom okoljskih dni želimo skavti otrokom in mladim zrazličnimi dejavnostmi v naravi ter z izkustvenim učenjem omogočiti doživetje narave in s tem spodbujati oseben in spoštljiv odnos do okolja. Verjamemo, da je pri spoznavanju narave za otroke najboljša učna izkušnja prav naravno okolje. Če želimo otrokom resnično približati naravo, ni dovolj, da jim govorimo o dejstvih, zapisanih v knjigah. Spoznali in spoštovali jo bodo šele, ko jo bodo začutili z vsemi čutili.

Okoljski dnevi potekajo v okviru projekta V naravi sem doma, ki je podprt s sredstvi Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji. Želimo si, da postanejo del rednih dejavnosti Skavtskega okoljskega centra.

Objavljeno v Objave sl
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.